Weet je niet goed hoe je moet omgaan met alle emoties die bij rouw komen kijken? Rouw kan zwaar en eenzaam aanvoelen. Samen met de paarden creëren we een veilige plek waar je mag voelen, rouwen en stap voor stap helen — precies zoals jij dat nodig hebt.
Wanneer je iemand verliest die je dierbaar is, kan het voelen alsof de grond onder je voeten wegzakt. In eerste instantie ga je misschien in de overlevingsmodus. Er moet immers van alles geregeld worden. Iedereen heeft begrip voor je situatie, en vraagt regelmatig hoe het met je gaat.
Hoe het met je gaat?.... Dat weet je misschien zelf niet eens…
Dan komt het moment dat het leven om je heen weer doorgaat. Maar jij staat stil. Rouw voelt
soms eenzaam. Van buiten is het misschien niet zichtbaar, maar van binnen is het er altijd.
Je probeert sterk te zijn, want dat is wat je gewend bent te doen. Misschien houd je je groot voor anderen, wil je hen niet belasten met jouw verdriet. Of misschien weet je gewoon niet hoe je bij je eigen gevoelens moet komen. Maar rouw vraagt om ruimte, niet om wegduwen.
Hoe ga je om met zoveel verdriet? Wat doe je met emoties zoals schuld, schaamte of boosheid? Hoe gedenk je jouw dierbare? En hoe ga je om met de rouw van anderen, die misschien heel anders omgaan met deze periode als jij?
Rouw kan er altijd zijn, ook als iemand al een tijd geleden is overleden. Dat is niet gek, maar juist heel normaal. Daar wordt helaas weinig over gepraat. Het is pijnlijk, maar ook een teken
van liefde—liefde voor degene die je mist.
Als sterk zijn niet meer lukt, begeleid ik je graag samen met de paarden. We onderzoeken hoe je jouw leven opnieuw vormgeeft, met jouw dierbare in je hart, ook al is hij of zij niet
meer fysiek bij je.
Ik ben Sandra. Mijn vader is ondertussen 5 jaar geleden overleden. Die periode was heel ingrijpend voor mij. Ik heb ook van dichtbij gezien hoe moeilijk die periode voor mijn moeder was, wat me erg geraakt heeft. Zij zocht hulp bij in haar rouwproces, en kreeg van hulpverleners te horen dat ze over een jaar maar terug moest komen. Het was immers normaal wat ze voelde, en daar had ze dan nu geen hulp bij nodig. Ze moest het maar gewoon ondergaan.
Ik heb me hierover verbaasd. Hoe kwam het dat mijn moeder geen hulp kon krijgen in de periode dat het voor haar zo zwaar was? Was het normaal dat we een periode van rouw en
verlies in ons eentje moesten dragen? Zo voelde dat voor mij niet.
Toch zie ik veel mensen hun verdriet zelf dragen, niet wetende hoe ze daarmee om moeten gaan.
Bij de paarden vond ik steun. Daar konden mijn emoties er zijn. Zij hadden geen oordeel. Paarden hebben al mijn hele leven een belangrijke rol, zowel privé als zakelijk. Zo heb ik o.a. jarenlang lesgegeven op verschillende scholen in de hippische sector.
Als je in een periode van rouw of verlies zit, dan ben je welkom bij de paarden, met alles wat je op dat moment bij je draagt. Zij geven je de steun, zonder woorden.
Het traject kent geen vaste vorm; rouw is persoonlijk en vraagt om ruimte en maatwerk. Alleen al aanwezig zijn bij de paarden kan helend werken.
Rouwen is voor iedereen anders. Het heeft geen agenda, geen deadline, geen “normaal”. Dat maakt het wellicht ook zo complex. Er is niemand die jou een handleiding kan geven
waardoor je je snel weer “beter” voelt.
Vaak helpt het om te praten over wat je hebt meegemaakt, en om je emoties bewust te ervaren en toe te laten.. De paarden helpen je daarbij. Zij hebben ontzettend goede zintuigen, en weten hoe jij je voelt. Ze reageren zonder oordeel. Ze geven je steun,
waardoor het vaak makkelijker voelt om emoties ook daadwerkelijk te voelen. Dit hebben we immers heel vaak niet geleerd.
De paarden helpen je om uit je hoofd en in je gevoel te komen. Bij de paarden is er ruimte voor verwerking. Je krijgt de tijd en begeleiding om je verdriet toe te laten.
Bij de paarden krijg je snel inzicht in je patronen. Je ontdekt hoe je kunt omgaan met verlies, wat jouw overlevingsstrategieën zijn. Samen kijken we, na een stuk verwerking, wat je nodig
hebt om verder te kunnen en hoe je je blik op de toekomst kunt zetten.
Als er sprake is van rouw of verlies, komen er altijd een hoop emoties naar boven. Meestal verdriet, maar er kunnen ook dieperliggende emoties zijn zoals boosheid, schuldgevoelens, spijt en zelfs blijdschap. We onderzoeken wat je voelt en wat deze emoties je willen vertellen.
Het koesteren van herinneringen kan helpen om het verlies een plek te geven. We kijken hoe je op jouw manier de herinnering aan een dierbare of een belangrijk verlies kunt koesteren, zonder dat het je tegenhoudt om verder te gaan.
Afscheid nemen is een proces dat tijd kost. Misschien is het afscheid onverwachts gekomen of voelt het nog niet afgerond. Samen onderzoeken we hoe je stap voor stap ruimte kunt maken voor loslaten, zonder het gevoel te hebben dat je iets of iemand vergeet.
Iedereen heeft een eigen manier om met rouw om te gaan. Soms houden oude patronen je onbewust tegen in je proces. We kijken welke patronen bij jou spelen en hoe je op een manier die bij jou past meer ruimte kunt geven aan je gevoelens.
Bepaalde momenten, plekken of gebeurtenissen kunnen ineens emoties losmaken. Een geur, een liedje, een datum—ze kunnen rouw weer heel intens maken. In de sessies onderzoeken we hoe je met deze triggers kunt omgaan, zodat ze minder overweldigend aanvoelen.
Rouw kan eenzaam voelen, vooral als je het idee hebt dat anderen ‘gewoon doorgaan’ terwijl jij nog worstelt met je gevoelens. We kijken hoe je verbinding kunt maken met de mensen om je heen en hoe je kunt aangeven wat je nodig hebt.
Na een groot verlies voelt het leven soms stuurloos. Hoe geef je betekenis aan wat er is gebeurd? Hoe bouw je stap voor stap weer aan een leven dat goed voelt? We onderzoeken samen hoe je langzaam weer perspectief kunt vinden.
Rouw kan veel onrust en piekergedachten met zich meebrengen. Misschien ben je continu bezig met 'wat als'-vragen of voel je spanning in je lijf. We werken met oefeningen die helpen om uit je hoofd te komen en meer rust te ervaren in het moment.
Wanneer we het over rouw hebben, denken we vaak aan het verlies van een dierbare, maar rouw kan zich op veel meer manieren uiten.
Het staat voor de pijn van afscheid nemen van iets of iemand die belangrijk voor je was, en het proces van zoeken naar een nieuwe balans. Je bent ook welkom bij de paarden als je de volgende situaties herkent:
Relatiebreuk of scheiding
Een relatiebreuk betekent afscheid nemen van een gedeelde toekomst. Hoe verwerk je dit verlies en vind je weer vertrouwen in jezelf en de toekomst?
Verlies van een baan of droom
Soms loopt het leven anders dan je had gehoopt. Hoe ga je om met het loslaten van een carrière of droom en ontdek je wat er wél mogelijk is?
Verandering in gezondheid
Als je lichaam niet meer doet wat het kon, kan dat intens zijn. Hoe ga je om met dit verlies en vind je opnieuw kracht en vertrouwen?
Andere soorten rouw
Wellicht zijn er andere dingen waar je mee loopt die ook voelen als rouw. Neem even contact op, dan overleggen we wat de mogelijkheden zijn.
Aan Het Ven 17, 6031 PS Nederweert
06-13323295
info@prachtpaard.nl
Copyright © 2025 Pracht Paard by Sandra Blenckers